Domaći ajvar od uvozne paprike

Bez autora
Aug 13 2015

Domaće fabrike iz prehrambene industrije i ove godine su prinuđene da uvezu ogromne količine povrća, jer sa polja u RS ne mogu zadovoljiti potrebe ni kada je u pitanju količina, niti kvalitet. Već prvi kamioni natovareni semberskom paprikom "rogom", ključnom sirovinom za proizvodnju ajvara, pokazali su da prerađivači ne mogu računati ni na potrebne količine, niti na kvalitet. Zbog toga će se, kao i prethodnih godina, morati okrenuti uvozu. Direktor prodaje "Vitaminke" iz Banjaluke Pero Marić kaže da otkupljuju sirovine na području Semberije, ali da se radi o malim količinama koje ni približno ne mogu podmiriti njihove potrebe. Paprike "roge" uglavnom uvozimo iz Makedonije i Srbije. Pristigle su nam prve ovogodišnje pošiljke paprika iz Bijeljine, ali su mnogo sitnije i nekvalitetnije u odnosu na uvozne. Vjerovatno je razlog suša, kaže Marić i dodaje da isti problem ima i bijeljinska firma "Sava".

Domaće fabrike iz prehrambene industrije i ove godine su prinuđene da uvezu ogromne količine povrća, jer sa polja u RS ne mogu zadovoljiti potrebe ni kada je u pitanju količina, niti kvalitet.

Već prvi kamioni natovareni semberskom paprikom "rogom", ključnom sirovinom za proizvodnju ajvara, pokazali su da prerađivači ne mogu računati ni na potrebne količine, niti na kvalitet. Zbog toga će se, kao i prethodnih godina, morati okrenuti uvozu.

Direktor prodaje "Vitaminke" iz Banjaluke Pero Marić kaže da otkupljuju sirovine na području Semberije, ali da se radi o malim količinama koje ni približno ne mogu podmiriti njihove potrebe.

- Paprike "roge" uglavnom uvozimo iz Makedonije i Srbije. Pristigle su nam prve ovogodišnje pošiljke paprika iz Bijeljine, ali su mnogo sitnije i nekvalitetnije u odnosu na uvozne. Vjerovatno je razlog suša - kaže Marić i dodaje da isti problem ima i bijeljinska firma "Sava".

Iako poljoprivrednici imaju siguran plasman za sve proizvedene količine, zbog neadekvatnih agrotehničkih mjera zaštite i klimatskih uslova, ubrani plodovi ne zadovoljavaju standarde prerađivača. Predsjednik Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, duvanske i prehrambene industrije pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović kaže da se domaći proizvođači ne pridržavaju standarda pri uzgoju povrća.

- Na kvalitet paprike utiče nemar poljoprivrednika koji ne posvećuju dovoljno pažnje agrotehničkim mjerama i zaštiti plodova. Zasade paprike je potrebno pokriti zaštitnim mrežama, najlonom ili folijom kako bi plodovi bili zaštićeni od jutarnjih mrazeva - kaže Stevanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić smatra da uvozno povrće nije kvalitetnije od domaćeg.

- Berba "roge" počela je na području Semberije i kamioni se već mogu naći na kvantaškoj pijaci u Bijeljini. Veliki dio domaće proizvodnje "roge", od 30 do 40 odsto, potiče sa semberskih njiva. Naše podneblje je pogodno za njen masovni uzgoj, a obrani plodovi su sigurno kvalitetni kao i makedonske, srpske i mađarske paprike - kaže Maletić navodeći da je jedino tačno da bi količina trebalo da bude veća.

Problem sa otkupom

Ljubo Maletić naglašava da poljoprivrednici nailaze na probleme prilikom otkupa svih poljoprivrednih kultura, počevši od pšenice, jer velike prerađivačke firme uzimaju jeftiniju sirovinu.

- Glavni krivci za ovaj problem su vlade oba entiteta koje ne štite domaću proizvodnju na odgovarajući način - kaže Maletić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik